Soorten gietvloeren en hun kenmerken

Soorten gietvloeren en hun kenmerken

Verschillende soorten gietvloeren en hun kenmerken

Er bestaan verschillende soorten gietvloeren. Veel gietvloeren hebben overeenkomstige kenmerken, maar iedere gietvloer heeft ook zijn unieke eigenschappen. Gietvloeren zijn geschikt voor toepassing in zowel woningen als bedrijfsruimte. Ontdek in deze blog de verschillende gietvloeren en bepaal welke gietvloer het meest geschikt is voor uw ruimte.

Polyurethaan gietvloer (PU gietvloer)

‘PU’ is de afkorting voor polyurethaan, het materiaal waar de PU gietvloer uit is opgebouwd. Polyurethaan zorgt ervoor dat de gietvloer flexibel is en aangenaam aanvoelt wanneer u er met blote voeten overheen loopt. Voorheen werd de PU gietvloer voornamelijk in bedrijfsruimten toegepast, maar de laatste jaren is de populariteit van de PU gietvloer ook onder particulieren sterk gestegen.

Woonbeton

Woonbeton wordt gemaakt met een combinatie van cement en polyurethaan. Deze mix geeft de vloer een betonnen uitstraling, maar het comfort van een gietvloer. Woonbeton is beschikbaar in diverse kleuren, zodat u de vloer volledig kunt aanpassen op uw woonwensen of huidige interieur.

Beton gietvloer

De beton gietvloer lijkt met zijn betonnen, industriële uitstraling veel op woonbeton. Daarnaast is de beton gietvloer krasvast, waardoor hij geschikt is voor toepassing in zowel woonhuizen als bedrijfsruimten.

UV gietvloer

De UV gietvloer dankt zijn naam aan zijn uv-bestendigheid; zonlicht heeft geen invloed op de laklaag of een ander onderdeel van de gietvloer. De gietvloer wordt naadloos gelegd en is daarnaast vloeistofdicht, waardoor hij vooral in de industrie erg geliefd is.

Epoxy gietvloer

Vanwege zijn vloeistofdichtheid en de slijtvaste topcoat werd de epoxy gietvloer voorheen voornamelijk toegepast in de industrie. Dankzij de onderhoudsvriendelijkheid van de vloer wordt deze tegenwoordig echter ook veel in woonhuizen gebruikt. Net als andere gietvloeren wordt ook de epoxy gietvloer namelijk naadloos gelegd.

Verschillende soorten gietvloeren zijn ontwikkeld met hun eigen kwaliteiten voor verschillende doelen. Veel gietvloeren hebben vergelijkbare eigenschappen, waaronder hun onderhoudsvriendelijke naadloze oppervlak, maar daarnaast heeft iedere gietvloer ook zijn unieke kenmerken. Wat dat voor kenmerken zijn lichten we per vloersoort toe.

Gietvloeren zijn geschikt voor toepassing in zowel woningen als bedrijfsruimtes. Ontdek in dit blog de verschillende types gietvloeren en bepaal welke gietvloer het meest geschikt is voor uw situatie.

De soorten gietvloeren op een rij

In ons aanbod van goedkope vloeren vindt u deze soorten gietvloeren:

  • Polyurethaan gietvloer
  • Epoxy gietvloer
  • Woonbeton
  • Beton Design
  • Beton Cire
  • Microcement
  • Pandomo gietvloer
  • Troffelvloer
  • Gietvloer uv bestendig
  • Betonlook vloeren

Polyurethaan gietvloer (PU gietvloer)

‘PU’ staat voor polyurethaan, het materiaal waar de PU gietvloer uit is opgebouwd. Polyurethaan zorgt ervoor dat de gietvloer enigszins flexibel is, waardoor de vloer aangenaam aanvoelt wanneer u er met blote voeten overheen loopt. Voorheen werd de PU gietvloer voornamelijk in bedrijfsruimten toegepast, maar de laatste jaren is de populariteit van de PU gietvloer ook onder particulieren sterk gestegen. Dit komt onder andere doordat we de vloer in vrijwel iedere kleur maken, waaronder ook betonlook tinten, en door de uitstekende warmtegeleiding. Deze laatste eigenschap zorgt voor een perfecte combinatie met vloerkoeling en vloerverwarming.

Epoxy gietvloer

Vanwege zijn vloeistofdichtheid en de slijtvaste topcoat werd de epoxyvloer voorheen voornamelijk toegepast in de industrie. Dankzij de onderhoudsvriendelijkheid van de vloer wordt deze tegenwoordig echter ook vaker in woonhuizen gebruikt. Het blijft echter zo dat epoxy hard en dus minder comfortabel is. Maar door de relatief lage prijs van epoxy valt de keus toch dikwijls op deze soort gietvloer. Net als andere gietvloeren wordt ook de epoxy gietvloer naadloos gelegd en is de vloer in iedere denkbare kleur beschikbaar.

Woonbeton

Woonbeton bestaat uit een combinatie van cement en polyurethaan. De cementbasis geeft de vloer een betonnen uitstraling, terwijl de PU toplaag voor het comfort van een gietvloer zorgt. Woonbeton is beschikbaar in diverse kleuren, zodat u de vloer volledig kunt aanpassen op uw woonwensen of huidige interieur. Het grote verschil met de kunsthars vloeren, epoxy en polyurethaan, is het zichtbare reliëf van beton. De zichtbare vegen en strepen geven een extra dimensie aan de tint van het woonbeton.

Beton gietvloer (Design)

De beton gietvloer lijkt met zijn betonnen, industriële uitstraling veel op woonbeton. Doordat de samenstelling verschilt heeft Design Beton een verfijndere look. Daarnaast is de beton gietvloer krasvast, waardoor hij geschikt is voor toepassing in zowel woonhuizen als bedrijfspanden.

Beton cire

Ook Beton cire is een soort cementgebonden gietvloer. Het waterdichte materiaal van deze vloer- en wandafwerking heeft een natuurlijk karakter. Door de grote hechtkracht gebruiken we het zowel voor vloeren en wanden als voor meubels, denk bijvoorbeeld aan een Beton cire aanrechtblad. Beton cire is hygiënisch en werkt schimmelwerend in badkamers en keukens. Er zijn allerlei kleuren Beton cire.

Microcement vloer

Door het zeer fijne cement is een vloer van microcement stijlvol, speels en heeft het een natuurlijke uitstraling. Het aanbrengen op ambachtelijke wijze (met de hand) geeft een bijzonder resultaat. Geen vloer is exact hetzelfde door het ambachtelijke werkproces. Een microcement vloer gaat lang mee en is stijlvol en slijtvast.

Pandomo vloer

De populaire Pandomo vloer is overgekomen vanuit Duitsland. De vloer is prachtige een cementgebonden sierpleister met een stoere industriële uitstraling. Pandomo vloeren zijn eenvoudig in onderhoud en eveneens in diverse kleuren verkrijgbaar.

Troffelvloer

Troffelvloeren zijn erg sterke vloersystemen. Deze vloer is opgebouwd uit een mix van vergruisd grind en een bindende kunsthars. Een troffelvloer is erg geschikt voor bedrijven in de industriële sector, maar ook voor veestallen en maneges. Heeft u een vloer nodig die zware belasting aankan, dan is de troffelvloer één van de beste opties voor u.

Speciale uitvoeringen

Zijn deze soorten gietvloeren uv bestendig?

Is een gietvloer uv bestendig? De kwalitatieve gietvloeren in ons assortiment zijn uv-bestendig. Uv-bestendigheid houdt in dat zonlicht geen invloed heeft op de laklaag of een ander aspect van de gietvloer. Het voordeel daarvan is dat de vloer niet zal gaan verkleuren onder invloed van zonlicht. Zeker voor bij u thuis, maar ook op kantoor, wilt u dat de vloer door de jaren heen representatief blijft. Deze gietvloeren leggen we ook naadloos aan en zijn daarnaast vloeistofdicht, waardoor ze eenvoudig zijn in onderhoud.

Gietvloer betonlook

Als u van de robuuste uitstraling van beton houdt, zijn er twee mogelijkheden voor u. Enerzijds kunt u kiezen voor een cementgebonden gietvloer, waarbij de vloer niet alleen de uitstraling van beton heeft, maar ook grotendeels dezelfde materiaalsamenstelling. Anderzijds creëren we kunsthars gietvloeren met een betonlook, zodat uw vloer het uiterlijk van beton heeft, maar de kwaliteiten van kunststof vloeren.

Gietvloer kiezen

Wilt u meer weten over een van bovenstaande gietvloeren of bent u benieuwd welke gietvloer soorten het meest geschikt zijn voor toepassing bij u thuis of in uw bedrijf? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. Onze medewerkers staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.