Gietvloer ondergrond prepareren

Gietvloer ondergrond prepareren

Het aanbrengen van een gietvloer kan op iedere ondergrond. Afhankelijk van welke ondergrond je hebt, zijn er wel andere voorbereidingen die getroffen moeten worden. Er zijn een aantal ondergronden waarbij het nodig is eerst een primer aan te brengen, omdat de gegoten vloer anders niet goed hecht. Ook moet de ondergrond geëgaliseerd zijn, omdat er geen oneffenheden in mogen zitten. Dit zijn allemaal dingen waar rekening mee gehouden moet worden om de gietvloer zo perfect mogelijk te maken. Daarom bespreken we hieronder een aantal verschillende ondergronden, en hoe je deze voorbereid voor je gietvloer.

Tegelvloeren

Vaak wordt de betegeling volledig weggehaald om plaats te maken voor de gietvloer. Dit is echter niet altijd praktisch, en ook niet verplicht. Een vloercoating kan prima op een betegelde vloer aangebracht worden. De betegeling moet daarentegen wel goed afgevlakt worden, om alle naden en builen weg te halen. Dit is belangrijk voor een goede aanhechting van de gietvloer.

Houten vloeren

Een houten vloer is iets lastiger om op een gegoten vloer voor te bereiden. Dit komt omdat hout krimpt en uitzet als het warmer en kouder wordt. Deze werking van het hout zorgt ervoor dat er kleine scheurtjes en naden kunnen ontstaan. Ook na het aanbrengen van de gietvloer zal het hout blijven werken, en dat is niet bevorderlijk voor de aanhechting. Daarom moet bij een houten vloer een tussenlaag aangebracht worden om dit te voorkomen

Zandcement dekvloer

Bij deze ondergrond is het van groot belang om de vloer volledig te laten drogen. Het zandcement moet volledig uitgehard zijn voordat de vloercoating wordt aangebracht, omdat vocht invloed heeft op de kwaliteit van de hars. Een zandcementvloer kan er wel vijf weken over doen om volledig op te drogen, en dit wordt nog wel eens onderschat. De vloer kan wel droog lijken, maar het niet zijn.