Gietvloer plinten

Gietvloer plinten

Wat zijn gietvloer plinten?

Plinten zijn dunne strips die aan de onderkant van een muur worden aangebracht. Dit doet je bij vloeren van hout, pvc-vloeren en laminaatvloeren, maar ook bij gietvloeren kun je plinten tegen de muur aanbrengen. Zo maak je een mooie overgang tussen de gietvloer en de wand. Plinten zorgen ervoor dat alles mooi is afgewerkt.

Waarom plinten bij een gietvloer?

Plinten beschermen de muur tegen vocht of beschadigingen. Maar plinten zien er vooral ook erg mooi uit. Ze zorgen voor een strak geheel en een mooie overgang tussen uw gietvloer en de muur. Daarnaast leg je met de toevoeging van gietvloer plinten extra nadruk op de vloer, waardoor de gietvloer nog beter uitkomt in je interieur.

Plinten bij een gietvloer

Bij een gietvloer is het niet noodzakelijk om plinten aan te leggen. U kunt namelijk ook voor een stoere en industriële sfeer gaan zonder plinten. Dan is het wel belangrijk dat de gietvloer netjes is afgewerkt aan de randen. Toch passen plinten erg goed bij gietvloeren. U kunt uit allerlei soorten plinten kiezen. Welke plint het beste voor u is hangt af van uw smaak, maar ook van uw andere eisen waaraan de plint moet voldoen.

Hoe hoog moeten gietvloer plinten zijn?

Met hoge witte plinten bij een andere kleur muur creëer je een klassieke sfeer. Bovendien komt de vloer goed tot zijn recht bij een hoge plint. Het blijft echter wel belangrijk dat je het formaat van de plinten afstemt op de grootte van de ruimte en hoogte van het plafond. Hoge plinten met een laag plafond kan de ruimte namelijk nog verder ‘plat’ drukken en een benauwend gevoel geven. Over het algemeen geldt: hoe hoger en ruimer de kamer, des te hoger de plint. Gemiddeld zijn gietvloer plinten 9 tot 12 cm hoog. Voor kleine ruimtes raden we een lagere gietvloer plint aan dan gemiddeld.

Diverse plinten bij gietvloeren

Er zijn veel verschillende soorten plinten die allemaal geschikt zijn voor een gietvloer. Elke gietvloer plint heeft zijn specifieke eigenschappen. Laat uw keuze afhangen van uw smaak maar ook van uw budget en de ruimte waar de gietvloer wordt aangelegd.

Houten plinten

Dit is de oudste soort plint die er bestaat. We zien houten plinten niet zo vaak bij gietvloeren. Want houten plinten hebben vaak een klassieke uitstraling wat verschilt van de moderne uitstraling van een gietvloer. Toch kunnen houten plinten erg mooi staan bij een gietvloer. Houten plinten gaan erg lang mee en zijn in diverse versies verkrijgbaar. Ook kunt u het hout de door u gewenste kleur geven. 

MDF plinten

MDF staat voor Medium Density Fibreboard. Het is board met een hoge dichtheid dat is gemaakt van houtvezels en hars. Plinten van MDF zijn erg populair, want ze zijn in heel veel stijlen en vormen te verkrijgen. Ook zijn deze plinten relatief goedkoop in vergelijking met de andere plinten. Geef een plint van MDF wel een goede laklaag want deze plinten zijn vochtgevoelig. 

Aluminium plinten

Plinten van aluminium zijn vaak erg strak en makkelijk in onderhoud. Qua uiterlijk heeft u erg veel keuze. Er zijn diverse bewerkingen mogelijk. Ook zijn er holle aluminium plinten voor gietvloeren waarachter snoeren en kabels weggewerkt kunnen worden. 

Roestvrijstalen plinten ( RVS)

RVS plinten hebben een prachtige industriële uitstraling die perfect past bij een moderne gietvloer. Er zijn geslepen en geborstelde RVS plinten verkrijgbaar. Het kan een stylingkeuze zijn, maar meestal kiest men voor RVS plinten als ze extreem stootvast moeten zijn. Ook deze gietvloer plinten zijn verkrijgbaar met ruimte voor kabels.

Holle plinten

Holle plinten zijn erg handig. Want achter deze plinten kunt u snoeren mooi wegwerken. Maak voor het aanbrengen van de gietvloer plinten een overzicht van de inrichting, waarop je in kaart brengt waar apparaten komen te staan of hangen. Zo kun je direct zien waar je kabels en snoeren mooi kunt wegwerken met holle pinten voor jouw gietvloer.

Ingewerkte plinten

Een ingewerkte plint is bijzonder. Want een ingewerkte plint ziet u eigen niet zitten. De plint wordt in de muur verwerkt waardoor deze niet meer uitsteekt. Wanneer u de plint dezelfde kleur geeft als deze muur valt hij helemaal niet meer op. De plint beschermd uw muur, maar is verder nauwelijks te zien. Deze plint heeft dus alleen de beschermingsvoordelen maar voegt qua vormgeving niets toe. 

Geen plakplinten voor gietvloeren

De enige soort plinten die je niet voor een gietvloer moet gebruiken is de plakplint. Dit type plint plak je op de vloer. Ze zijn vooral populair vanwege de lage kosten en het gebruiksgemak. Het plakken van plinten op een gietvloer is gewoonweg zonde en kun je beter niet doen, het voegt niets toe. Dan is een plint-vrije gietvloer vele malen mooier.

Kleur kiezen voor gietvloer plint

Na het bepalen van het materiaal en de hoogte van jouw gietvloer plint komt het laatste onderdeel: de kleur. Voorheen koos men vaak voor een plint in dezelfde kleur als de vloer. Daarna werd de plint vaak in de kleur van de muur geplaatst. En tegenwoordig zien we steeds vaker plinten in een kleur die verschilt van zowel de vloer als de muur. Denk bijvoorbeeld aan een grijze gietvloer met witte gietvloer plinten bij een olijfgroene muur. Kies je voor een plint in dezelfde kleur als de vloer dan lijkt de vloer groter. Kies je voor een plint in dezelfde kleur als de muur dan lijkt de muur hoger. Welke optie vind jij het mooiste?

De plinten laten aanbrengen

Bent u eruit welke stijl uw voorkeur heeft? Dan is het de zaak dat u de hoogte en de dikte van de plint bepaald. Uiteraard geldt hoe hoger en dikker de plint, hoe meer bescherming deze geeft.  Afhankelijk van de soort vloer worden de plinten voor of na het plaatsen van de vloer gemonteerd. Bij een polyurethaan gietvloer is het aan te raden om de plinten te laten plaatsen voordat de vloer wordt aangebracht. Zo wordt er een naadloze aansluiting tussen de vloer en de plinten gecreëerd. Wanneer u wilt dat u de plinten nog kan verwijderen dan is het aan te raden om de plinten na het aanbrengen van de gietvloer te laten plaatsen. Dit is vooral aan te raden bij holle plinten waarachter u snoeren wilt verwerken.

Bron bovenste afbeelding: Pinterest