Dit zijn de drie grootste voordelen van duurzame verlichting

Dit zijn de drie grootste voordelen van duurzame verlichting

De verlichting in een groot deel van de Nederlandse huishoudens is niet zo duurzaam en energiezuinig als veel mensen denken. Hoewel in 2009 een verbod op gloeilampen werd ingevoerd, kun je nog steeds gloeilampen kopen (er is een maas in de wet) en veel huishoudens gebruiken ze nog steeds. Ook vervangen mensen gloeilampen alleen als ze kapot gaan en meestal kiezen ze dan nog niet de meest energiezuinige en duurzame verlichting. Daarnaast zie je ook nog niet overal LED verlichting parkeerterrein. Waarom is het voor veel consumenten zo moeilijk om op LED verlichting over te schakelen? En als je dat doet, wat zijn dan de grootste voordelen? Hieronder lees je de drie grootste voordelen.

  1. Op de lange termijn is het goedkoper

LED’s zijn relatief duur om aan te schaffen. Een goede LED lamp kost al gauw zo’n € 10. En je betaalt maar ongeveer 70 cent voor een gloeilamp! Is het echt zo goedkoop om op LED verlichting over te schakelen als je er zo veel voor betaalt? Ja, want LED lampen gaan een stuk langer mee. Over het algemeen moet je een gloeilamp gemiddeld 50 keer vervangen voordat je de eerste LED lamp moet vervangen. Een eenvoudige rekensom leert dat LED verlichting op de lange duur dus veel goedkoper is.

  1. Een duurzame keuze

De meest belangrijke vraag over LED verlichting is natuurlijk hoe duurzaam LED verlichting echt is. Hoeveel elektriciteit kun je besparen door LED lampen te gebruiken in vergelijking met gloeilampen? Een typische LED lamp verbruikt ongeveer 5 watt per uur, terwijl een gloeilamp 60 watt per uur verbruikt. Dit is dus per uur een verschil van 55 watt. Dit lijkt misschien niet veel, maar als je uitrekent hoeveel dat per jaar is bij gemiddeld verbruik en dezelfde elektriciteitsrekening, is het verschil ongeveer 25 kWh per jaar. Dit kun je zien als € 5 per jaar per lamp. Stel je hebt oude pleinverlichting die bestaat uit 20 lampen die je laat vervangen door LED pleinverlichting, dan bespaar je al € 100 per jaar.

  1. Minder belastend voor het milieu

Als je per lamp ongeveer 25 kWh elektriciteit per jaar bespaart, begin dan uit te rekenen hoeveel lampen je eigenlijk in jouw woning of appartement hebt. Als je verschillende lampen door LED verlichting vervangt, kun je veel geld besparen. Ook zal dit de milieu-impact van de woning aanzienlijk verminderen. Dankzij de duurzaamheid, betaalbaarheid en efficiëntie van LED verlichting bespaar je niet alleen veel geld, maar verminder je ook je impact op het milieu. Wil jij graag jouw oude verlichting vervangen door LED verlichting? Kijk dan eens op Prolumia.nl.