Wat is de dikte van een gietvloer?
Je wist het misschien al, maar de gietvloer wordt steeds populairder. In nieuwbouwhuizen, grachtenpanden, appartementen en fabriekshallen; de gietvloer is niet meer weg te denken uit het Nederlandse interieur. Niet zo gek, want een gietvloer is sterk, flexibel en gaat jaren mee. Geef je je huis of je kantoor een make-over? Of betrek je een oud fabriekspand of appartement? Wellicht moet je dan rekening houden met bestaande elementen zoals grote deuren, plinten of drempels. Ben je berekeningen aan het maken, dan vraag je je misschien af wat de dikte van een gietvloer is. Wij leggen het graag uit zodat je helemaal op de hoogte bent.
Spoiler: vrijwel nooit te dik
Het is lastig om de precieze dikte van een gietvloer te noemen omdat dit helemaal afhangt van het soort gietvloer dat je kiest. Ook de ruimte waarin je de gietvloer laat aanbrengen speelt mee. Een ding is zeker, een goedkope gietvloer is eigenlijk nooit te dik. Een gietvloer is van zichzelf namelijk erg dun en wordt nooit dikker dan een centimeter (10 millimeter). In de praktijk zien we dan ook dat de dikte van een gietvloer vrijwel nooit voor problemen zorgt. Het voordeel hiervan is dat een gietvloer makkelijk over de bestaande vloer kan worden aangebracht. Ideaal, want zo kun je bijvoorbeeld drempels gewoon laten liggen. Hetzelfde geldt voor plinten. In de meeste gevallen kunnen ook deuren gewoon in tact blijven. Vraag hiervoor echter wel altijd de mening van een specialist.
Precieze dikte van een gietvloer
Hierboven hebben we je uitgelegd dat de precieze dikte van een gietvloer eigenlijk lastig te geven is. Om je toch een beetje een idee te geven, hebben we een overzicht gemaakt met een indicatie van het aantal millimeters. Let hierbij wel op. Het is namelijk alleen maar een indicatie, dus het kan variëren. Wil je het precieze aantal millimeters, vraag dan altijd om advies aan je specialist! Wist je trouwens dat de epoxyvloer een van de meest sterke gietvloeren is? Dat lijkt tegenstrijdig, omdat de epoxyvloer het dunst is. Zo zie je dat de dikte van je gietvloer niets te maken heeft met de belastbaarheid.
Epoxyvloer | 2-3 mm |
Polyurethaan vloer | 3-5 mm |
Woonbeton | 4-8 mm |
Extra opties zorgen voor meer millimeters
Het type gietvloer bepaald dus onder andere de dikte van je gietvloer. Maar ook extra opties spelen mee. Voor meer wooncomfort kun je bijvoorbeeld kiezen voor vloerverwarming. Deze kan makkelijk onder de gietvloer worden aangebracht. Je vloer zal dan in zijn geheel wel wat dikker uitvallen. Als je in een appartement woont, wil je wellicht een geluiddempende laag laten aanbrengen. Ook dit kan zorgen voor extra millimeters. Wil je een gietvloer in je garage, bedrijfspand of fabriekshal? Dan heb je wellicht te maken met veiligheidsvoorschriften. Een antisliplaag is een simpele ingreep die slipgevaar makkelijk terug kan dringen. Dit zorgt waarschijnlijk wel voor weer een iets dikkere gietvloer. Toch zullen zelfs deze opties de gietvloer niet extreem dik maken.
Meer weten?
Wil je precies weten hoe jouw gietvloer uit gaat vallen? Neem dan contact met ons op. Toch liever eerst een indicatie van de kosten? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Binnen enkele werkdagen ontvang je dan een op maat gemaakte prijsopgave.